St. Elisabethsøstrenes Kongregasjon Den norske provins

Søster M. Melusja Rybka

07.06.2022

Til tross for frykt for sitt eget liv og sin egen jomfrudom, forsvarte søstrene andre kvinners, søstres og jenters verdighet. Søster M. Melusja (Marta) Rybka ble født 11. juli 1905 i Pawłów ved Racibórz (nå Opole bispedømme). Hun sluttet seg til elisabethsøstrene i 1927 og avla evige løfter 31. juli 1934. Hun tilbrakte sitt ordensliv på St. Georghjemmet i Nysa, hvor hun tjente i hagen, i bakeriet og på gården. Under krigen tok hun seg av eldre og syke og tok vare på jenter – elever på husholdningsskolen. Søster M. Melusja ble angrepet av en soldat fra Den røde armé, og hun ble skutt 24. mars 1945 da hun fast og bestemt tok ei jente i forsvar som soldaten ville bortføre med et visst formål. Hun kjempet voldsomt og ofret sitt liv for å forsvare sin kyskhet. Ifølge vitner forsvarte søster M. Melusja huset fra total nedbrenning, for brannen satt av soldatene stoppet i rommet der den drepte søsterens lik lå. Søster M. Melusjas rester hviler i en massegrav i søstrenes hage i Słowiańska 16 i Nysa (nå Opole bispedømme).

Se også presentasjon: Loftefornyelser – Søster M. Melusia Rybka 11.07.1905 – 24.03.1945

Dele:
Gå til toppen
Translate »